Voligop® Flóra

Voligop® Flóra

TÖBB MAKROELEMET TARTALMAZÓ, FOLYÉKONY SZERVETLEN TRÁGYA

A termék lombtrágyaként és tápoldatozással egyaránt kijuttatható. Ez a rugalmas felhasználhatóság és a termék beltartalma a virágzó kultúrák egyik leghasznosabb eszközévé teszi ezt a terméket.

A nitrogénnek szerepe van a vegetatív növekedésben, illetve a generatív részek, elsősorban a virág, virágzat kialakításában. Hiányában a leveleik alulról felfelé fokozatosan elsárgulnak, majd maguk a növények is növekedésükben visszamaradnak, elöregednek, súlyos esetben el is halnak. Túlzott nitrogénellátás mellett pedig erősen csökken a növények szárszilárdsága, szárazságtűrő képessége. A kétféle nitrogénforrás miatt a szobanövényekben és a kertészetekben is eredményesen használható ez a készítmény. A nitrogénhasznosulás érdekében tartalmaz a termék molibdént is.

A foszfor alapvető eleme (ATP) az energiaháztartásnak és meghatározó jelentőségű a csírázásban és a gyökér/gyökérzet növekedésében, illetve ezen túl a generatív növényi részek kialakulásában, azok működésében (a virág- és egyes esetekben a termésképződésnél is). A foszfor erősen kötődik a talajban, de jól transzlokálódik a növényekben, a hiánytünetek ezért az idősebb leveleken jelentkeznek először (hervadás, színvesztés). Tápoldatos kijuttatáskor a növény a gyökerén keresztül azonnal felvehető foszfátion-utánpótlást kap. Lombtrágyaként való felhasználás esetén a lekötődést vagy kimosódást lehet jelentősen csökkenteni, ezzel is javítva a foszfortrágyázás hatékonyságát. A foszfornak szerepe van a virágzás intenzifikációjában is. A gyakorlatban foszfor-túltrágyázást nem lehet elérni, viszont a többlet csökkentheti a cink felvételét.

A káliumnak alapvető szerepe van a vízháztartásban (turgornyomás) és az enzimaktivitás fenntartásában. Jó káliumellátás mellett javul a növények szárazságtűrése és így csökken a hervadási hajlam. Javul a növény növekedési képessége. Hiányában károsodhat a virágképzés és csökken a növények szervezeti szilárdsága (betegségek, kártevők és kórokozók). Sejtmegnyúlás hiányában akadályozott a virágképződés vagy kisebb virágok alakulnak ki. A káliumhiány az idősebb leveleken alakul ki (nekrotikus foltok a levelek szélein), különösen a nátrium-túlsúlyos területeken (beleértve a tápoldati víz nátriumtartalmát is).

 A termékben levő kénnek tápanyagforráson túl van fungicid (lisztharmat típusú gombák) és rovargyérítő (atkák) hatása is. A kénnek alapvető szerepe van a fehérjeszintézisben, így a vegetatív és generatív növényi részek kialakulásában, valamint a sziromlevelek színének a kialakításában is.

A molibdén pedig alapvető jelentőségű a szervetlen-szerves nitrogén-átalakuláshoz, azaz a nitrogén hasznosulásához, valamint a szállító edénynyalábok optimális növekedéséhez is.

Előkészítés és alkalmazás közben védőkesztyű használata ajánlott.
 

További részletes szaktanácsok katalógusunkban olvashatók: https://www.corax-bioner.hu/katalogus.

Kiszerelések: 20L;1000L