Már igényelhető a támogatás az amerikai szőlőkabóca elleni védekezéshez!

Növény-egészségügyi zárlatot rendeltek el Pécsett a szőlő aranyszínű sárgasága betegség megjelenése miatt. A betegség terjesztője a Scaphoideus titanus (amerikai szőlőkabóca). A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) korábbi közlése szerint a betegséget Magyarországon 2013. augusztusban azonosították Zala megyében, a szlovén határ mellett, majd Veszprém megyében, Badacsonytomajon. 2014-ben és 2015-ben a hatóság Vas és Somogy és Fejér megyében is kimutatta a fertőzést. Védekezés a betegség és kártevő ellen: Az áttelelő tojások gyérítésére használhatunk olajos szereket. (forrás: MTI)

A Corax-Bioner Zrt. által javasolt olajos permetezőszerek tavaszi lemosáshoz:

Az amerikai szőlőkabóca elleni növényvédőszer megvásárlásához 2018-ban is igényelhető támogatás: a Földművelésügyi Minisztérium 240 millió Ft keretösszeggel 2018-ban is biztosítja a szőlőtermelők részére a 75%-os támogatást a szőlő aranyszínű sárgaság betegséget terjesztő amerikai szőlőkabóca elleni növényvédőszeres védekezéshez. A megelőzés támogatása iránti kérelmeket két körben, először 2018 márciusában lehet benyújtani a Magyar Államkincstárhoz. (forrás: FM)

A támogatással kapcsolatos további információ az alábbi linken érhető el: http://www.kormany.hu/hu/foldmuvelesugyi-miniszterium/hirek/az-amerikai-szolokaboca-elleni-novenyvedoszer-megvasarlasahoz-2018-ban-is-igenyelheto-tamogatas

A támogatás szempontjából figyelembe vehető védekezési időszak: 2018 május 1-től július 31-ig.